فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 45 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حبیب الله دانش شهرکی، حمید احتشام کیا* صفحات 5-28
    نگارنده به قصد پاسخ به یکی از مسایل مهم در حوزه انسان شناسی فلسفی، یعنی: «چیستی قلب انسان» و با ایده «یگانه انگاری حقیقت قلب در عرفان نظری با حقیقت نفس ناطقه در حکمت نظری»، به روش کتابخانه ای پژوهش پیشرو را آغاز کرده است. وی در ابتدا با بازخوانی آرای عارفان و فیلسوفان برجسته اسلامی، ایده خود مبنی بر یگانه انگاری را تقویت کرده و سپس به بررسی دیدگاه دگر انگاری قلب و نفس ناطقه پرداخته است. نگارنده در نهایت با معرفی قلب از منظر عارفان اسلامی به عنوان «حقیقت جمعی و احاطی انسان که جامع و شامل تمام مراتب انسانی یا حقیقهالحقایق انسانی است» آن را با حقیقت نفس ناطقه به ویژه در حکمت متعالیه منطبق دانسته و معتقد شده: «تبیین فلسفی چیستی قلب بر اساس آنچه در مورد نفس ناطقه در حکمت متعالیه گفته شده، امری موجه است». بخش آخر این مقاله به پاسخ شبهاتی چند، پیرامون ایده یگانه انگاری اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: قلب، نفس ناطقه، عقل مستفاد، عرفان اسلامی، حکمت اسلامی
  • غلامحسین گرامی* صفحات 29-49

    همه انسان ها تجاربی از رنج در زندگی خود دارند به همین دلیل رنج همواره یکی از دغدغه های پژوهشگران حوزه انسانی بوده است. مسئله مقاله حاضر این است که بر اساس دلایل قرآنی، عقلی و وجدانی آیا می توان گفت انسان ها اغلب یا همواره در رنج هستند. آیه چهارم سوره بلد - لقد خلقنا الانسان فی کبد - نظریه غلبه رنج در زندگی را به ظاهر تایید می کند. این مضمون - رنج طبیعی و مستمر انسان در زندگی - توسط آیات دیگری نیز تایید می شود. از سوی دیگر آیاتی که دایما نعمت های گوناگون و وسعت رحمت الهی را متذکر می شود - باتوجه به اینکه بهره مندی از هر نعمتی لذتی را به دنبال دارد - چهره دیگری از زندگی پیش رو می گذارد. برای جمع بین این دو دسته آیات بر اساس دلایل عقلی و نقلی، سه راهبرد پیشنهاد شده است. تفکیک بین رنجمندی و احاطه رنج ها در زندگی، غلبه نعمت ها بر رنج ها و اصل ذومراتب بودن لذت و رنج، راهبردهای این مقاله هستند، در نتیجه نشان داده شد، بر اساس آموزه های قرآنی، دلایل عقلی و فلسفی و شواهد وجدانی، لذت ها حتی در زمان ابتلا به رنج ها غلبه دارند.

    کلیدواژگان: رنج، رنجمندی انسان، کبد، نعمت، لذت وجود
  • محسن ایزدی*، محمد نجاتی، احمد احمدی صفحات 51-73
    بزرگان مکتب تفکیک منکر تجرد نفوس انسانی هستند و به جهت تاکید بر جسمانیت نفس و بدن، به یگانگی مادی انسان اعتقاد دارند اما به جهت اذعان به ماورای طبیعت از زمره مادی انگاران محض خارج می شوند. عموم ایشان به جهت باور به تمایز کامل بین قرآن، فلسفه و عرفان، علوم بشری را مشکوک و غیر یقینی دانسته و لذا جمع این مواضع را التقاط و اجتماع امور متنافر می دانند. مطالعه پیش رو بر اساس مبانی انسان شناختی، ناکارآمدی تحلیل و تبیین بزرگان مکتب تفکیک در مسایلی همچون معاد جسمانی، کیفیت ادامه حیات صرفا مادی انسان در عالم برزخ و اجتماع ناسازگار مادیت نفس و تجرد علم را مورد بررسی و نقد قرار داده است و با روش تحلیلی توصیفی سعی نموده به این پرسش پاسخ دهد که آیا بانیان مکتب تفکیک توانسته اند با مادی انگاری وجود انسان تبیینی موفق از معاد، برزخ و حقیقت علم و ادراک به دست دهند؟
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، نفس (روح)، مادیت، معاد، برزخ، علم
  • محمدحسین مرادی نسب، علی شیروانی هرندی* صفحات 75-95

    با رشد اندیشه های پوزیتیویستی و نگاه یگانه انگارانه به انسان، تبیین های فیزیکالیستی از انسان و معاد جسمانی شدت گرفته است. پیتر ون اینواگن فیلسوف تحلیلی، تبیینی فیزیکی با عنوان «مدل مشابه» از معاد جسمانی ارایه داده و مدعی برتری این نظریه بر تبیین های فیزیکی دیگر است. نوشتار حاضر در پی ارزیابی مدعای ون اینواگن - باتوجه به مبانی این نظریه - ابتدا به توصیف این نظریه پرداخته و سپس به ارزیابی آن می نشینید. نتیجه آنکه، نظریه مدل مشابه از منظر انسان شناسی و معرفت شناسی با نارسایی هایی مواجه است. این نظریه فاقد تبیین ملاک این همانی برای شخص دنیوی و اخروی می باشد. نظریه مدل مشابه مبتنی بر معرفت شناسی مدال - بنا بر تقریر یبلو - استوار شده است؛ ازاین رو این نظریه توانایی توجیه امکان وقوعی معاد جسمانی را ندارد. تقریر یبلو مبتنی بر باور شخص بوده و منجر به نسبیت گرایی می گردد. افزون بر این، ون اینواگن در آثار دیگرش، تقریر یبلو را باطل و منتج به شک گرایی می داند و معلوم نیست با چه توجیهی از این تقریر در مدل مشابه استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: پیتر ون اینواگن، مدل مشابه، بدن ربوده شده، فیزیکالیسم، جاودانگی
  • غلامعلی مقدم* صفحات 97-114

    انسان دارای شیون، مراتب و قوای مختلف است، دست خلقت برای هرکدام از این قوا در نظام آفرینش، کارکرد مشخص و محدوده ای خاص تعیین کرده است که در صورت به کارگیری هماهنگ و اعتدالی، سعادت انسان را تامین خواهند کرد. قوه خیال از جمله قوای ادراکی انسان و دارای کارکردهای مختلف است. یکی از این کارکردها نقش دوسویه خیال در انعکاس معانی باطنی در صفحه نفس و گذار از طبیعت به ملکوت عالم است. قوه خیال در صورت به کارگیری صحیح، این کارکرد فطری و آثار و فواید مترتب بر آن را حفظ خواهد نمود. به نظر می رسد با تغییر سبک زندگی، رشد تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات و توسعه فضاهای مجازی و خیالی، بستر مناسبی برای رشد افراطی خیال و تعدی و خروج از این کارکرد تکوینی و فطری فراهم شده است. در این مقاله به روش تحلیلی ضمن تبیین این کارکرد فطری با دو رویکرد فلسفی و عرفانی، تاثیر فضای جدید بر قوه خیال و انحراف آن را از مسیر کارکردهای الهی و توحیدی، در ساحت متوسط یعنی ترجمه و تصویر واردات قلبی و سطح متعالی یعنی عبور از ظاهر به باطن، بررسی و نشان داده ایم که چگونه سبک زندگی جدید به کارکرد فطری قوه خیال آسیب زده و انسان را از اهداف آفرینش از تعبیه این قوه در نهاد انسان دور کرده است.

    کلیدواژگان: واردات باطنی، کارکردهای خیال، تضعیف خیال، سبک زندگی
  • هادی همتیان*، محمد همتیان، مصطفی جعفرطیاری صفحات 115-137
    هدف پژوهش حاضر، تبیین تاثیر شخصیت و رفتار بر یکدیگر با استفاده از دیدگاه علامه طباطبایی است. شخصیت، اصطلاحی روان شناسی است که در کلمات علامه طباطبایی و منابع دینی با تعابیری چون شاکله، ملکه و طبیعت ثانوی آمده است؛ ازاین رو به روش توصیفی تحلیلی به مطالعه میان رشته ای مسئله پرداخته شد تا یکی از مبانی مهم در تربیت اخلاقی و درمان روانی تبیین شود. تبیین نظرات علامه طباطبایی به عنوان تاثیرگذارترین فیلسوف و مفسر قرآن کریم در دوران کنونی در مورد تاثیر دوسویه شاکله و رفتار با استفاده از معارف قرآنی، حایز اهمیت است. ابتکار پژوهش حاضر، بهره مندی از مباحث رابطه «نفس و بدن»، «تجسم اعمال» و «انگیزش» در تبیین رابطه دوسویه شخصیت و رفتار است. علامه طباطبایی، شکل گیری رفتارهای مختلف را معلول نوع شناخت ها و میزان باورها، همچنین سمت وسوی عواطف و جهت احساسات و در نهایت نحوه اختیار دانسته و در ضمن پنج مرحله پیدایش آنها را تبیین نموده است و از طرف دیگر به شکل گرفتن شخصیت به وسیله رفتارها در دنیا و بروز و ظهور نتیجه این همسانی در دنیا، برزخ و قیامت با تبیین نظریه «تجسم اعمال» پرداخته است.
    کلیدواژگان: تاثیر شخصیت، تاثیر رفتار، رابطه شخصیت و رفتار، رابطه نفس و بدن، تجسم اعمال
  • محمود پروانه* صفحات 139-153
    پرسش از چیستی سعادت و چگونگی نیل به آن، اندیشمندان را به آرای متنوعی رهنمون شده است. در این میان، ارسطو با سیر از درون واقعیت انسان و جامعه به سوی آرمان سعادت، ایده ای در خور توجه بر جای گذاشته است. وی سعادت را در فضیلت عقلی و اخلاقی و تحقق آن را به واسطه مدنی الطبع بودن انسان، وابسته به جامعه سیاسی می داند. لذا غایت سیاست، تحقق فضیلت و به تبع، شادی فرد و جامعه است. توفیق نظم سیاسی در فضیلت مندی شهروندان، وابسته به نظم اقتصادی متناسب است که در دارایی معتدل و معطوف به خیر عمومی تعریف می شود. نظم اقتصادی تجویزی ارسطو، مالکیت خصوصی و میانه در کنار مصرف اشتراکی است، چراکه ثروت بی حد و فقر کمینه، مانع فضیلت و عامل زوال آن است. نمود این نظم اقتصادی متعادل، دولت طبقه متوسط است که به واسطه آن، دوستی، به عنوان فضیلت برتر جامعه سیاسی ظاهر می شود. بدین ترتیب ارسطو فضیلت مندی تحقق پذیر و فراگیر در بین مردمان را بر فضیلت ناکجاآبادی و نخبه گرایانه افلاطونی ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: سعادت، فضیلت، ثروت، مالکیت، طبقه متوسط، ارسطو
  • حسین رحمت الهی، زهرا میرزایی* صفحات 155-176
    مطالعه دولت و کارکردهای آن از منظر انسان شناختی - مبتنی بر طبیعت و اوصاف انسان - می تواند از دقیق ترین شیوه های پژوهش در این حوزه قلمداد شود. به عقیده طیفی از فلاسفه، «آکراسیا» یکی از اوصافی است که غالبا در رفتار انسان ها رخ می دهد؛ به معنای «نا خویشتن داری» است و به وصف انسان در «مرحله عمل» اشاره می کند که مطابق آن خرد، تحت تاثیر امیال و غرایز قرار گرفته و در نتیجه فرد نمی تواند مطابق «بهترین حکم خرد خود» عمل کند. چنین جزیی از عوامل موثر بر کنش انسان، باب جدیدی از تحلیل در زمینه پرچالش مبانی و محدوده مداخلات دولت در حوزه اخلاق می گشاید و نشان می دهد که چگونه تحت تاثیر این گزاره، کارکردهای دولت توضیح داده می شوند. رویکرد انسان شناختی به کارکردهای اخلاقی دولت علی رغم اهمیت خود، رویکرد جدیدی است که در آثار حقوقی سابقه چندانی ندارد. این مقاله مبتنی بر داده های فلسفی تلاش می کند ضرورت چنین رویکردی و بخشی از تاثیر آن را بررسی کند. آکراسیا نشان می دهد نظریات مطرح در حوزه کارکرد اخلاقی دولت - کمال گرایی و بی طرفی - هرکدام به دلیل نادیده گرفتن بخشی از فرایند عمل در انسان مخدوش هستند. آکراسیا، حداقلی از کارکردهای اخلاقی را که لازمه زیست بهتر جمعی است، اثبات می کند. رد یا اثبات کمال گرایی و بی طرفی به صورت کلی در حوزه مطالعه حاضر نیست و غرض نشان دادن بخشی از رابطه دولت و انسان مبتنی بر وصف آکراسیاست.
    کلیدواژگان: آکراسیا، دولت، کمال گرایی، بی طرفی، اخلاق، انسان شناسی.
  • غلامرضا خوش نیت*، مصیب صیادی، مهدی شوشتری صفحات 177-198
    یکی از مهم ترین محورهای پژوهش قرآنی، کشف و تبیین دقیق معانی آیات و گزاره های متشابه است و فهم و دریافت معانی آیات قرآن، بدون شناخت و درک معانی واژگان، ممکن نیست؛ بررسی روابط هم نشینی ساخت های مختلف یک واژه به تدوین چارچوبی روشن برای معنای غالبی این ساخت ها می پردازد، باتوجه به چنین ضرورتی، پژوهش پیش رو با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و بهره گیری از آیات و روایات و تفاسیر امامیه، ضمن بررسی هم نشین ها و ارتباط واژه «فرح» با واژگانی همچون «اتی»، «سوء»، «فضل»، «نصر» و تحلیل محتوای آن ها و سیاق آیاتی که واژه «فرح» در آن ها استعمال شده به تبیین معنای فرح، جایگاه آن در قرآن کریم، مفاهیم مرتبط با آن و استخراج وجوه معنایی آن از قرآن کریم پرداخته است، نتایج پژوهش حاکی از آن است که در قرآن کریم، باتوجه به سیاق آیات، مفهوم فرح دو معنای متفاوت دارد، «فرح» به معنای خوشی در هم نشینی با واژگانی همچون «اتی» و «سوء» بیان کننده لذت های زودگذر و غالبا نتیجه خواسته های انسانی است؛ اما «فرح» به معنای بهروزی در هم نشینی با واژگانی همچون «فضل» و «نصر» و درنتیجه نیاز انسان، شکل گرفته و بر برخورداری از ارزش های والای انسانی در پرتو ارتباط با خالق هستی و داشتن معنا و هدف در زندگی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: هم نشینی، فرح، معناشناسی، خوشی، بهروزی
  • محمدحسین رحمتی*، اعظم میرزمانی، سید حسین اخوان علوی، روح الله ابراهیمی صفحات 199-218

    اقتصاد مقاومتی طرحی است که با بهره گیری از آموزه های وحیانی و با مختصات مقاوم سازی، آسیب زدایی، ترمیم نواقص و معایب اقتصاد، به دنبال ارایه مدل کارآمدی از اقتصاد در جامعه اسلامی است. مقام معظم رهبری پس از تعریف و تبیین دقیق این طرح، سیاست هایی را ابلاغ نموده تا بر اساس آنها اقتصاد مقاومتی به مرحله اجرا درآید. پژوهش حاضر با تمرکز بر سیاست های ابلاغی این طرح در حوزه علم و فناوری، تلاش نموده تا بهره گیری از ظرفیت های شناختی انسان را به عنوان راهکاری در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در بخش یادشده معرفی نماید. یادآوری، برقراری ارتباط میان مفاهیم، نمادسازی و تصویرسازی در زمره فرایندهای شناختی انسان هستند که به عنوان ظرفیت هایی برای بدیهی نمودن مولفه های اقتصاد مقاومتی و باورمندی آن ها هستند که مقدمات عملیاتی شدن آنها را فراهم می نمایند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، فرایندهای شناختی، سیاست های کلان، سیاست های حوزه علم و فناوری
  • محمود پاکیزه* صفحات 219-238
    گزاره های کلی دینی ای از جنس «هست و نیست» درباره «هستی» ریشه و اساس همه دستورالعمل ها و واکنش های نظام انقلابی است. این گزاره های کلی، مبانی هستی شناختی نظام انقلابی اند که عبارت اند از: توحید باوری، معادباوری، نبی باوری، ولایت باوری و عدالت باوری. از بطن این مبانی، گزاره هایی کلی ای از جنس «باید و نباید» بیرون کشیده می شود که اصول ثابت نظام انقلابی است. برای رهیافت به نظام ولایی آرمانی و تداوم نظام انقلابی - طبق بحث از مبانی و اصول هستی شناختی نظام انقلابی - راهبردهای کلانی از این دست قابل عرضه است: 1. ترسیم هدف های آرمانی و والای نظام انقلابی 2. شناخت کارکردهای دین، تهیه فقه نظام و کاربست دین در عرصه های اجتماعی 3. محوریت ولایت در تداوم نظام انقلابی و تحقق تمدن نوین اسلامی 4. بسط عدالت، و تامین رفاه و امنیت اجتماعی. روش نگارنده در این نوشتار توصیفی - تحلیلی و مستند به آیات یا روایات هم نوا با آیات است. در تمام مراحل، الگوهای رفتاری مناسبی از انسان کامل ارایه شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب، تمدن اسلامی، مبانی، اصول، توحید، ولایت، عدالت، معناداری، انسان کامل
  • داود بصارتی*، محمود حکمت نیا صفحات 239-266
    برخی دیدگاه ها حق فرزندآوری را به مرد و برخی دیگر آن را به زن اختصاص داده است و در هر کدام از آنها برای اثبات تعلق حق فرزندآوری به یکی از زن یا مرد به پاره ای از ادله ی فقهی استناد شده است. آنچه به عنوان دیدگاه جامع به نظر می رسد، تعلق حق فرزندآوری به زوجین به عنوان یک حق مشترک است. این دیدگاه جامع نیازمند پژوهش و اثبات است و هدف از نگارش مقاله ی حاضر اثبات تعلق حق فرزندآوری به زوجین است. در این مقاله که به روش تحلیلی -تبیینی سامان یافته، ابتدا مقتضای ذات و اطلاق عقود به طور عام و عقد نکاح به طور خاص- به جهت نقشی که در تعلق فرزندآوری به زوج یا زوجه یا زوجین دارند- مفهوم شناسی شده، سپس دیدگاه قایلین به تعلق حق فرزندآوری به طور اختصاصی به مرد یا زن نقد و بررسی و اثبات دیدگاه جامع تر امکان سنجی شده است. مهم ترین نتایج پژوهش پیش رو این است که حق فرزندآوری می تواند به زوجین تعلق داشته باشد و آنچه در اثبات تعلق فرزندآوری به زوجین به عنوان یک حق مشترک موثر است، اموری همچون «مقتضای اطلاق عقد نکاح دایم»، «نصوص شرعی» و «فهم عرفی از عقد نکاح دایم» است.
    کلیدواژگان: حق فرزندآوری، حق مشترک زوجین، مقتضای ذات نکاح، مقتضای اطلاق نکاح
|
  • Habibullah Danesh Shahraki, Hamid Ehtesham Kia * Pages 5-28
    Holding a monistic stance toward the truth of rational soul and heart in theoretical wisdom, and aimed at answering a fundamental question in philosophical anthropology, i.e. “what is the nature of human heart”, the author has deployed a library method to conduct the present research. To this purpose, first, the views of prominent Islamic philosophers and mystics are reviewed and then, the views on the distinction between heart and rational soul is explored. Afterwards, explaining heart in the viewpoint of Islamic mystics “as a collaborative and absolute truth which encompasses all human levels or human truth of truths”, it is viewed consistent with the truth of rational soul, particularly in transcendental wisdom. It is believed that, according to the description of rational intellect in transcendental wisdom, the philosophical explanation of the nature of heart is justified. Finally, the research has resolved some uncertainties around the idea of monism.
    Keywords: Heart, Rational Soul, Logical Reason, Islamic mysticism, Islamic Wisdom
  • Gholamhussein Gerami * Pages 29-49

    Some general religious propositions about “Existence” serve as the roots and the bases for all instructions and reactions in the revolutionary system. In fact, these general propositions are the ontological underpinnings of the revolutionary system which include belief in monotheism, belief in resurrection, belief in prophecy, belief in Velayat (authority of jurists), and belief in justice. From the heart of these underpinnings, some general propositions are extracted which serve as the permanent principles of the Revolutionary system. To approach an ideal Velayat system of government and survival of the revolutionary system, building upon ontological foundations and principles of the system, some macro-strategies can be suggested; 1. Designing idealistic and supreme objectives of the revolutionary system 2. Recognizing the functions of religion, development of system’s jurisprudence, and applying religion in social arenas, 3. Underlining the centrality of Velayat in the survival of the revolutionary system and realization of new Islamic civilization, 4. Expanding justice and fulfilling social welfare and security. The author has adopted an analytical - descriptive methods, backed by Quranic verses and their supporting tradition. In all phases of the research, appropriate behavioral models of the perfect man are presented.

    Keywords: Revolution, Islamic civilization, foundations, principles, monotheism, Justices, Meaningfulness, Perfect Man
  • Mohsen Izadi *, Mohammad Nejati, Hamed Ahmadi Pages 51-73
    Prominent figures in the school of segregation deny the abstractness of the human soul and due to their emphasis on the corporeality of soul and body, believe in material the monism of Man. However, due to their recognition for supernatural, they are not enlisted among pure materialists. Almost all of them, owing to their belief in the total distinction between Quran, philosophy, and mysticism, hold that human sciences are non-certain and gradational and therefore these views are neither parallel nor intersecting. Employing the anthropological bases, the current research has analyzed and criticized the explanations and views of prominent figures in the school of segregation concerning issues such as corporeal resurrection, the quality of the continuation of mere material life of man in purgatory and the inconsistent unity of materiality of soul and abstractness of sciences. The research has adopted a descriptive and analytical method to answer “whether the founders of the school of segregation succeeded in explaining resurrection, purgatory and truth of science and perception through a materialistic account of human existence”.
    Keywords: School of Segregation, Soul (spirit), Materiality, Resurrection, Purgatory, Science
  • MohammadHussein Moradi Nasab, Ali Shirvani Harandi * Pages 75-95

    With the growth of positivist thoughts and monistic views toward Man, the physicalist explanations of Man and corporeal resurrection have gained traction. Peter van Inwagen, an analytic philosopher, has suggested a physical explanation of corporeal resurrection known as “Simulacra” and claimed its superiority over other physical explanations in the vein. In an attempt to assess the claim – considering the underpinnings of the theory – the present study has described the theory first and then evaluated it. It was found that the theory of simulacra suffers from anthropological and epistemological deficiencies. The theory lacks in explaining an identity standard for the worldly person and the person in the hereafter. Simulacra, is built upon modal epistemology - based on Yablo’s account - and thus fails to account for the possibility of occurrence of corporeal resurrection. Yablo’s account is based on a personal belief and results in relativism. In addition to that, in his other writings, van Inwagen has proved that Yablo’s account is invalid and result in doubt and therefore, his use of the account in simulacra is far from justified.

    Keywords: Peter van Inwagen, Simulacra, Physicalism, Eternality
  • GholamAli Moghadam * Pages 97-114

    Man enjoys different faculties. Functions and boundaries of these faculties in the creation system are determined by the creator and therefore, moderate and coordinated employment of these faculties secures human happiness. The faculty of imagination is among perceptual faculties of Man that have different functions. One of these functions is the bilateral role of imagination in reflecting inner meanings in the soul and transition from nature to the celestial world. If employed correctly, the faculty of imagination preserves its innate function and therefore brings about its associated effects and benefits. It seems that, due to change in lifestyle, growth of technology, communication, and information, and development of virtual and imaginary spaces, the way for excessive growth of imagination is paved and the groundwork for its retreat from its innate function is laid. In this analytical research, in addition to explaining this innate function through philosophical and mystical approaches, the impact of the new atmosphere on faculty of imagination and its deviation from its divine and monotheistic functions, in intermediate level, i.e. interpreting and visualization of inward input and advanced level, i.e. transition from outer aspect to inner aspect, is discussed.  It is also shown that how new age lifestyle has damaged the innate function of the faculty of imagination and kept man away from goals of creation.

    Keywords: Inward input, Functions of Imagination, Impairing Imagination, Life Style
  • Hadi Hematian *, Mohammad Hematian, Mustafa Jafar Tayari Pages 115-137
    Underlining the views of Allama Tabatabaei, this study is an attempt to investigate the reciprocal effect between personality and behavior. Personality is a psychological terminology which is discussed in religious sources and Tabatabaei’s views as the foundation, predisposition, or secondary nature. Therefore, this study has utilized a descriptive-analytical methodology toward interdisciplinary research to explain one of the critical bases in ethical training and psychological treatment. Delving into the Quranic views of Allama Tabatabaei, as the most influential contemporary commentator of the Holy Quran, concerning the reciprocal effect between the foundation of personality and behavior deems important.  The innovation of the current research is the use of contents associated with “the relationship between body and soul “, “deeds’ embodiment" and “motivation” in explaining the reciprocal relationship between personality and behavior. Allama believes that the formation of behavior is dependent upon the type of knowledge, the intensity of beliefs, the direction of emotions and feelings and quality of human authority and, in addition to explaining the five-stage of their genesis states that personality is affected and formed by behaviors in this world. Then consequences associated with this mutual effect in this world, in Barzakh and the next world, is argued in light of the theory of embodiment of deeds.
    Keywords: The Effect of Personality, The Effect of Behavior, Relationship between behavior, Personality, Relationship between soul, body, Dees’ Embodiment
  • Mahmood Parvaneh * Pages 139-153
    What is “prosperity” and how it is fulfilled, is differently manifested in the views of scholars. Out of these scholars, Aristotle, through transition from the realities of Man and society to the ideal of prosperity, holds a remarkable viewpoint. Aristotle sees prosperity in ethical and intellectual virtue and believes that fulfillment of prosperity depends on a political society because Man is inherently social. Thus, the ultimate objectives of politic is the fulfillment of virtue and, in turn, the happiness of the Man and the society. Accordingly, the success of a political system resides in the virtue of the citizens and depends upon an appropriate economic order which is moderate in wealth and focused on beneficence to the public. The Aristotle’s prescribed economic order believes in private and intermediary ownership and shared consumption because wealth in excess and poverty in merest, impede virtue and bring about its decay. The manifestation of this moderate economy is middle class state in which fraternity is the dominant virtue of political society. Thus, Aristotle prefers an all-inclusive and realizable virtue among the community over the Neverland and elite-oriented virtue of Plato.
    Keywords: Prosperity, Virtue, wealth, Ownership, Middle Class, Aristotle
  • Hussein Rahmatollahi, Zahra Mirzaei * Pages 155-176
    Studying state and its functions from an anthropological viewpoint, which is on the basis of Man’s nature and attributes, might be considered amongst the most accurate research methods in the discipline. According to a group of philosophers, “Akrasia” is an attribute of human behavior that denotes a lack of self-control. It points out a description of human at the level of practice wherein human wisdom is affected by human instincts and desires and accordingly, fails to perform according to his best intellectual judgment. Such a description of influential factors in the human act lays a new groundwork to a challenging research area on foundations and limitations of state’s intervention in ethics and reveals the way through which state’s functions are explained in the light of this proposition. Anthropological approaches toward ethical functions of the state, in spite of their inherent significance, are new approaches the records of which in the literature of legal research are scarce. Building upon philosophical data, the present research is an attempt to notice the significance of the approach and investigate its effects to some extent. Akrasia shows that the theories suggested for ethical functions of the government – Perfectionism, and Impartiality – are deficient due to their failure in considering a part of the process of the human act. Too, Akrasia submits evidence for the least of ethical functions which are necessary for a better collaborative life. This study is not intended to accept or reject perfectionism and impartiality but to show a part of the Man-State relationship according to a description of Akrasia.
    Keywords: Akrasia, State, Perfectionism, Impartiality, Ethics, Anthropology
  • Gholamreza Khoshniyat *, Mosayeb Sayadi, Mahdi Shoshtari Pages 177-198
    One of the major disciplines in Quranic research has been uncovering and explaining the accurate meaning of Quranic verses and similar propositions. In fact, without a precise understanding and knowledge of Quranic lexical items, an accurate understanding of Quranic verses seems impracticable. Investigating the collocational relationships of different derivations of a lexical item serve as an appropriate framework for uncovering the dominant meaning of these constructs. Therefore, adopting a descriptive-analytical method, using Quranic verses, tradition and Imamiyeh commentaries, investigating the collocational and lexical relationship between “Farah” and lexical items such as “ Ata”, “Soe”, “Fadl” and “Nasr”, and employing content analysis and register analysis,  the current research has explained the meaning of “ Farah”, its position in Quran, its related concepts, and its semantic dimensions. Research findings revealed that “Farah” adopts two different meanings in the Holy Quran due to the register of verses. Collocated by lexical items such as “Ata” and “Soe”, the word denotes transient desires which are mainly the result of human preference while in collocation with “Fadl” and “Nasr”, it denotes enjoying human’s sublime values in the light of relationship with the creator and leading a targeted and meaningful life which are results of human needs.
    Keywords: Collocations, Farah, Semantics, Joy, Welfare
  • MohammadHussein Rahmati *, Azam Mirzamani, Seyed Hussein Akhavan Alavi, Rohullah Ebrahimi Pages 199-218

    Resistive economy is a plan which enjoys divine instructions and employs resisting peculiarities to remove vulnerabilities and correct deficiencies of the economy and develop an efficient model of the economy in Muslim society. The supreme leader has defined and explained this plan and communicated some policies for realizing resistive economy. Laying emphasis on the policies of the plan communicated for the field of science and technology, the present research is an endeavor to prove that utilizing Man’s cognitive capacities can serve as an approach for fulfilling the policies of the resistive economy in the field. Recalling, establishing relationship among concepts, symbolization, and visualization are amongst Man’s cognitive processes which can help to substantiate the components of the resistive economy and establish their credibility and, in turn, pave the way for the realization of the policies.

    Keywords: Resistive Economy, Cognitive Processes, Macro Policies, Science, Technology Policies
  • Mahmood Pakizeh * Pages 219-238
    Some general religious propositions about “Existence” serve as the roots and the bases for all instructions and reactions in the revolutionary system. In fact, these general propositions are the ontological underpinnings of the revolutionary system which include belief in monotheism, belief in resurrection, belief in prophecy, belief in Velayat (authority of jurists), and belief in justice. From the heart of these underpinnings, some general propositions are extracted which serve as the permanent principles of the Revolutionary system. To approach an ideal Velayat system of government and survival of the revolutionary system, building upon ontological foundations and principles of the system, some macro-strategies can be suggested; 1. Designing idealistic and supreme objectives of the revolutionary system 2. Recognizing the functions of religion, development of system’s jurisprudence, and applying religion in social arenas, 3. Underlining the centrality of Velayat in the survival of the revolutionary system and realization of new Islamic civilization, 4. Expanding justice and fulfilling social welfare and security. The author has adopted an analytical - descriptive methods, backed by Quranic verses and their supporting tradition. In all phases of the research, appropriate behavioral models of the perfect man are presented.
    Keywords: Revolution, Islamic civilization, foundations, principles, monotheism, Justices, Meaningfulness, Perfect Man
  • Davoud Besarati *, Mahmood Hekmat Nia Pages 239-266
    In some views, the right of childbearing is recognized for men while some others have reserved the right for women. To submit evidences on their stance, each group has relied upon a number of evidences. Yet, a more comprehensive view has reserved this right for couples jointly. However, this later view needs validation and further research. Thus, this study is an analytical-explanatory endeavor to conceptualize the necessities of contracts in general and marriage contract in particular to uncover the role of man, wife or couples in their rights of childbearing. Then, the views of those who hold the right for either man or wife was critically scrutinized and the possibility of adopting a more comprehensive view for reserving the right for couples was evaluated. Research findings showed that childbearing right can be attributed to couples and this view can be substantiated through necessities of permanent marriage contract, divine sources, and normative understanding of permanent marriage contract.
    Keywords: Childbearing right, Couples’ Joint right, Necessities of Marriage Contract Nature, Necessities of Marriage Contract Generality